Moskova-Tiflis hattında casus krizi; Gürcistan 13 Rus ajan yakaladı

Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Moskova lehine çalıştığı iddia edilen 13 Rus casusunu yakaladıklarını açıkladı. Tiflis, 4'ü Rusya vatandaşı, 9'u Gürcü c

Gürcistan İçişleri Bakanlığı, Moskova lehine çalıştığı iddia edilen 13 Rus casusunu yakaladıklarını açıkladı. Tiflis, 4'ü Rusya vatandaşı, 9'u Gürcü casus şebekesinin Rus askeri istihbaratı GRU için çalıştığını iddia ediyor. En çok da şebeke Ağustos 2008'de gerçekleşen Rusya-Gürcistan savaşında gizli askeri bilgileri GRU'ya aktarmış.

Bakanlığın resmi web sitesinde yer alan bilgilerde, yakalananların isimleri açıklandı: Bakur Kiguradze, Vyaçeslav Plujnşkov, Gabriel Ustalişvili, David Meshidze, Bella Kakabadze, Goça Diasamidze, Tariel Abaşidze, Ruslan Galogre, Eduard Abdullayev, Armen Gevrokyan, Ruben Şikoyan, Petre Devrişadze ve Yuri Skrılnikov.

Gürcistan hava kuvvetleri içinde şebeke kuran Rus casus ağını çökerttiklerini kaydeden Tiflis, dokuz Gürcü'nün askeri pilot olduğuna dikkat çekti. On yıl öncesinden Gürcü pilotların Batum'da bulunan Rus askeri üssü aracılığı ile GRU ile irtibatlı hale geldiklerini savunan Tiflis, dört Rus'tan 3'ünün sivil, birinin de GRU yetkilisi olduğunu iddia ediyor. Gürcistan'a göre şebeke ile irttibatlı olan ve çift yönlü çalışan onlarca başka isimler de takipte. Askeri uzmanlara göre Tiflis, bugüne kadar en büyük casusluk şebekesini ele geçiriş durumda.

Gürcü Georgian Times'in iddiasına göre, casuslar Rus askeri istihbaratı GRU'ya çalışıyordu. Casuslar Gürcistan Savunma ve İçişleri Bakanlığı'ndaki silah ve sevkiyat alımı ve üst düzey bürokratlarla ilgili gizli bilgilerin peşindeydi. Rusya Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili bilgilerinin olmadığııaçıklamıştı.

RUSYA: "SAÇMALIK"

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Grigori Karasin Gürcistan'ın iddiaların siyasi bir saçmalık olduğunu, "Bu saçmalıkların da ne kadar gerçekçi olduğunu bekleyip göreceğiz" dedi. Moskova yaşanan sürecin Gürcistan'ın iç meselelerinde yaşanan bir rekabetin yansıması olduğunu düşünüyor.

Gürcistan dört Rus casusu tutukladığı gerekçesi ile Tiflis-Moskova hattında 2006'da ilk tansiyon yükselmişti. Büyükelçisi'ni çağıran Moskova, hava, kara ve deniz yolu ulaşımını kapatarak karşılık vermişti.

Gürcü yetkililer şebekenin resim ve müzik dosyalarına gizlenmiş bilgileri mail ortamında paylaşarak haberleştiklerine dikkat çekti. Gürcü pilotlarla GRU arasındaki işbirliği anlaşmalarının 2000'in başlarına dayandığını ifade eden Tiflis, o dönemde siyasi ortamın çok farklı olduğu da hatırlatılıyor. 2003 Gül Devrimi'nin ardından bozulan Moskova-Tiflis ilişkileri Ağustos 2008'de de savaşa dönüştü. Ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıyan Moskova, Tiflis'le yeni bir sayfa açmak için Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili yönetiminin değişmesini bekliyor.