Malatya'da film şöleni Badem Şekeri'yle başlıyor

Malatya Uluslararası Film Festivali, Osman F. Seden'in, Yeşilçam sinemasının iki devi Türkan Şoray ve Fatma Girik'i ilk kez bir araya getiren 'Badem Ş

Malatya Uluslararası Film Festivali, Osman F. Seden'in, Yeşilçam sinemasının iki devi Türkan Şoray ve Fatma Girik'i ilk kez bir araya getiren 'Badem Şekeri' ile başlayacak.

Malatya Valiliği tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen 'Malatya Uluslararası Film Festivali' (MUFF) 2 Aralık'a kadar devam edecek. Festival, zengin film programı, sinema seminerleri, atölyeler, sergiler ve söyleşilerle Malatyalılarla kucaklaşacak.

MUFF, Osman Seden'in 1963'te yazıp yönettiği ve başrollerini Türkan Şoray, Fatma Girik ve Fikret Hakan'ın paylaştıkları, 'Badem Şekeri' ile sinemaseverlere merhaba diyecek. 'Badem Şekeri' Türkan Şoray ile Fatma Girik'i buluşturan ilk film olma özelliğini de taşıyor.

Filmde, Efkan Efekan, Öztürk Serengil, Hulusi Kentmen, Ahmet Tarık, Suzan Avcı ve Vahi Öz gibi usta oyuncular da yer alıyor. İki kan davalı aile arasında gelişen komik olayları anlatan siyah beyaz filmde, bazı karakterler gerçek hayattaki isimleri ile rol alıyor. Filmin yıldız oyuncuları Türkan Şoray, Fatma Girik, Fikret Hakan ve Suzan Avcı gösterime katılacak.

110 FİLM SİNEMESEVERLERLE BULUŞACAK

Dünyanın belli başlı festivallerinde gösterilen, eleştirmenler ve seyirciler tarafından büyük beğeni toplayan nitelikli yapımlar, Malatyalılara sinema dolu bir hafta yaşatacak.

En iyi filme kristal kayısı ödülü verilecek olan festivalde mizah türünde çekilmiş filmler ödüllendirilecek. Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, festivalin açılış konserini verecek. Festival süresince, uzun metraj, kısa metraj ve belgesel olmak üzere 110 film sinemaseverlerle buluşacak. Malatyalılar, Woody Allen, Sofia Coppola, Ken Loach, Abbas Kiarostami, Werner Herzog gibi dünya çapında ünlü yönetmenlerin son filmlerini izleme şansı bulacak.

Festival gösterimlerinin birçoğu yönetmen ve oyuncularının katılımlarıyla gerçekleştirilecek. Sinemaseverler gösterimler sonrasında filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle yapılacak söyleşilerde, akıllarında kalan soruları paylaşma ve cevaplarını alma imkanını bulacak. Malatya, festivalin ilk yılında, yerli ve yabancı 300'e yakın oyuncu, yönetmen, yapımcı, yazar ve gazeteciyi ağırlayacak.

FESTİVALDE GÖRME VE İŞİTME ENGELLİLER DE UNUTULMADI

Görme ve işitme engellilere yönelik de festival kapsamında sinema gösterimleri gerçekleştirilecek. Sesli Betimleme Derneği'nin katkılarıyla programa dâhil edilen ses betimlemeli filmler, engelli sinemaseverlerin film izleyebilmesine olanak sağlayacak.

Bu bölümde yer alan filmlerde, görme engelliler için diyalogun olmadığı sahneler bir anlatıcı tarafından tasvir edilecek, işitme engelliler için ise film içerisindeki tüm sesler altyazı olarak beyazperdeye verilecek. Filmler sesli betimleme ve özel altyazı yapıldığı için DVD'den gösterilecek. Görme ve işitme engelliler için Cem Yılmaz'ın başrolünü oynadığı Yahşi Batı, ABD yapımı bir 3D animasyon filmi olan Kayıp Balık Nemo, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 5 yapımları arasında yer alan İyi, Kötü, Çirkin filmleri oynatılacak.

Festival haftası 2 Aralık Perşembe gecesi gerçekleştirilecek ödül töreniyle sona erecek.