Osman Hamdi Bey'in resimleri Antakya'da beğeniye sunuluyor

İlk Türk arkeoloğu ve ressamlarından kabul edilen Osman Hamdi Bey'in tabloları, ölümünün 100. yıl dönümü dolayısıyla Antakya'da iki gün boyunca sergil

İlk Türk arkeoloğu ve ressamlarından kabul edilen Osman Hamdi Bey'in tabloları, ölümünün 100. yıl dönümü dolayısıyla Antakya'da iki gün boyunca sergilenecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce Osman Hamdi Bey'in ölümünün 100. yıl dönümü anısına hazırlanan reprodüksiyon resim sergisi Hatay Kültür Merkezi Sergi salonunda beğeniye sunuldu. İki gün boyunca açık kalacak serginin açılışını Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz yaptı.

Açılış töreninde Osman Hamdi Bey hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ali Türetken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nce yürütülen organizasyonun, UNESCO 35. Genel Konferansı'nda 2010 yılı anma ve kutlamalar listesine alınan 'Osman Hamdi Bey'in 100. Ölüm Yıldönümü' dolayısıyla düzenlenen etkinlikler çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Türetken, Türk kültür ve sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan Osman Hamdi Bey'in, Türk resminde ilk kez figürlü kompozisyonu kullanan ünlü bir ressam, arkeolog, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusu olduğunu belirtti.

Kültür mirası olan bu eserleri korumanın önemine değinen Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, iki gün boyunca açık olacak sergiye tüm Antakyalıların yoğun ilgi göstereceğini söyledi. Kültür mirası olan bu eserlerin oldukça önemli ve değerli olduğunu belirten Lekesiz, '' Türk Kültür ve Sanat Tarihinde oldukça önemli yere sahip Osman Hamdi Bey'in yapmış olduğu tabloları büyük bir beğeniyle inceledik. Bu özel ve değerli olan eserleri tüm vatandaşlarımızın görmesi gerekiyor. İl il dolaşarak bu eserleri halkımızla buluşturan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz.'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Mehmet Celalettin Lekesiz ve kalabalık bir heyet Antakya'ya getirilen Osman Hamdi Bey'in tablolarını inceledi. Sergi salonunu gezen Vali Lekesiz ve heyeti, tablolar karşısındaki şaşkınlıklarını gizleyemediler. Türkiye'nin 7 bölgesinde ayrı tarihlerde açılacak olan Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Sergisinde aralarında Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde bulunan 'Silah Taciri' ile Pera Müzesi'nde bulunan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' gibi ünlü tabloların yanı sıra İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin zengin koleksiyonundan örnekler bulunuyor.