Osman Hamdi Bey'in Eserleri Türkiye'ye Taşınıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Osman Hamdi Bey'in eserlerini Türkiye'ye taşıyor.

Osman Hamdi Bey'in Eserleri Türkiye'ye Taşınıyor
2010 yılı sanat alanında hem UNESCO hem de Türkiye için ayrı bir önem taşıyor. UNESCO 35. Genel Konferansında 2010 yılı anma ve kutlamalar listesine "Osman Hamdi Bey'in 100. Ölüm Yıldönümü" kaydettiğinden beri Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde yoğun çalışmalar yapılmıştı. Türkiye'nin 7 bölgesinde aynı tarihlerde açılacak olan "Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Sergisi" Ekim ayından itibaren sanatseverler tarafından ücretsiz olarak gezilebilecek.
Konuyla ilgili olarak Aydın Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Reprodüksiyon Sergilerinde Osman Hamdi Bey'in eserlerinin yer aldığı üç müzede sergilenen tablolar görülebilecektir. Aralarında Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesinde bulunan 'Silah Taciri' ile Pera Müzesi'nde bulunan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' gibi ünlü tablolar ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin zengin koleksiyonundan örneklerden oluşmaktadır. 1842 yılında İstanbul'da doğan Osman Hamdi Bey; Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'nin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi), İstanbul Arkeoloji Müzesi'nin kurucusu; arkeolog ve ressamdır.
Türk kültür ve sanatına büyük önem veren Osman Hamdi Bey; eserlerinde Türk Mimarisini, çinili panolarını, duvarlar, halılar, süslemeli objeler, örtüler, kandiller, rahleler, türbe mekanları, hat levhaları, aile portreleri, insan figürlerini kullanmış, Osmanlı kadınının iç ve dış mekanlarındaki yaşayışını resmetmiş; doğu/batı, inanç/aşk, yaşam/ölüm gibi ikilemlerin izini sürmüştür. Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi; müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi'nin kurucusu bir Osmanlı aydını olan Osman Hamdi Bey; 21. yüzyılın son döneminde, sanat ve kültür alanında yenileşme ve batılılaşma akımının öncüsü olmuştur. Osman Hamdi Bey'in ressam yönünü ortaya koyan bu sergilerde halkın onu daha yakından tanıması amaçlanmıştır. Bakanlığımız Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzce düzenlenen 'Osman Hamdi Bey Reprodüksiyon Resim Sergisi' Aydın, Eskişehir, Kütahya, İzmir ve Muğla İllerinde değişik tarihlerde sergilenecektir. Sergi, Aydın Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisi Sergi Salonunda da 18-22 Ekim 2010 tarihleri arasında sanatseverlere sunulacaktır" denildi.