Osman Hamdi Bey'in Eserleri Antakya'da

Son çağın en seçkin siması ve gerçek anlamda uluslararası ün kazanmış bir sanatçı olan Osman Hamdi Bey'in ölümünün 100

Osman Hamdi Bey'in Eserleri Antakya'da
Son çağın en seçkin siması ve gerçek anlamda uluslararası ün kazanmış bir sanatçı olan Osman Hamdi Bey'in ölümünün 100. Yılı etkinlikleri kapsamında, Hatay Kültür Merkezi Sergi Salonunda düzenlenen "Osman Hamdi Bey Prodüksiyon" resim sergisi açıldı.
Serginin açılış törenine Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Emniyet Müdür Yardımcısı Fatih Karataş, daire müdürleri ve davetliler katıldı.
Açılış töreninde Osman Hamdi Bey hakkında bilgiler veren Hatay İl Kültür Müdür Vekili Ali Türetken, Osman Hamdi Bey'in devlet işleri ile arkeoloji ve müzecilik çalışmalarını sürdürürken, ressamlığını hiç ihmal etmediğini belirterek, "Türk kültürü ve sanatına büyük önem veren Osman Hamdi Bey, eserlerinde Türk mimarisini, çinili panolarını, duvarlar, halılar, süslemeli objeler, örtüler, kandiller, rahleler, türbe mekanları, hat levhaları, aile portreleri, insan figürleri kullanmış, Osmanlı kadının iç ve dış mekanlardaki yaşayışını resmetmiş, Doğu-Batı, inanç-aşk, yaşam-ölüm gibi ikilemlerin izini sürmüştür" dedi.
Osman Hamdi Bey'in Batılı Anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi olduğunu belirten Türetken, "Müzeci Arkeolog ve Sanayi Nefise Mektebi'nin kurucusu bir Osmanlı aydını olan Osman Hamdi Bey, 21 yüzyılın son döneminde, sanat ve kültür alanında yenileşme ve batılılaşma akının öncüsü olmuştur. Son çağın en seçkin siması ve gerçek anlamda uluslar arası ün kazanmış bir sanatçımız olan Osman Hamdi Bey 24 Şubat 1910 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir" diye konuştu.
Osman Hamdi Bey hakkında verilen bilginin ardından Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, daire müdürleri ile birlikte serginin açılışını yaptı. Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi", "Arzuhalci", "Kuran Okuyan Hoca", "Silah Tüccarı", "Leylak Toplayan Kız", "Şehzadebaşı Camisi Avlusundaki Kadınlar", "Fareceli Kadınlar", "Mimozalı Kadın", "Abı Hayat Çeşmesi" ve "Mihrap" adlı resimlerinin sergilendiği sergi Hatay Kültür Merkezi sergi salonunda sergilenecek.