Dün Mardin'deydi bugün Batman'da: Türk de, Kürt de olabiliriz

Cumhurbaşkanı Gül, Batman'da 'Türk, Kürt olabiliriz' diye konuştu:



CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Batman’da halka seslenirken, “Çok şükür bizler tarih boyunca kardeşiz. Bizler birbirimizin, hepimiz akrabasıyız, dostuyuz. Bundan dolayı kimimiz Türk olabiliriz, kimimiz Kürt olabiliriz, kimimiz farklı olabiliriz. Ama hepimiz bu ülkenin en şerefli vatandaşlarıyız. Birbirimizin, hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte sabah açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere ‘Ana’ uçağıyla Batman’a geldi. Valiliğe gelişinde vatandaşların sevgi gösterisinde bulunduğu Gül, valilik balkonundan halka seslendi. Batman’ın ülkenin en değerli illerinden biri olduğunu ve giderek geliştiğini, Türkiye’nin de zengin bir ülke olduğunu söyleyen Gül, şöyle konuştu:

“Batman’da herkes birbirinin kardeşidir. Türk, Kürt ayrımı bunlar yoktur. Hepimiz, bizler bir milletin kardeşleriyiz. Tarih boyunca böyle olduk. Bundan sonra da böyle olacak. Birbirimizin farklılıkları, bizlerin zenginliğidir. O açıdan hepimiz nasıl iyi bir vatandaş, nasıl iyi bir insan olursak, önemli olan budur. Tabii ki eksiklikler, noksanlıklar, bunlar hep vardır, bunların hepsi düzeltilecektir. Görüyorsunuz memleketimizde çok açık her şey tartışılıyor, konuşuluyor ve bunların neticesinde eminim ki hep beraber aklı selim hakim kılacaktır. Kardeşliği, huzur, barış bunların hepsi tesis edilecektir. Bu şehrimizde tekrar söylüyorum, memleketimizin her tarafı farklılıkları vardır. Bunların hepsi güzelliktir, zenginliktir. Çok şükür bizler tarih boyunca kardeşiz, bizler birbirimizin, hepimiz akrabasıyız dostuyuz. Bundan dolayı kimimiz Türk olabiliriz, kimimiz Kürt olabiliriz kimimiz farklı olabiliriz. Ama hepimiz bu ülkenin en şerefli vatandaşlarıyız. Birbirimizin, hiç kimsenin birbirinden üstünlüğü yoktur. Bu memlekette herkes kanun önünde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak aynı haklara sahiptir. Ama noksanlıklarımız, demokratik standartlarımızla ilgili çeşitli noksanlıklarımız olur. Bunları düzeltmek, bunları yükseltmek de hepimizin görevidir. Bunları da el birliğiyle zaten yapıyoruz, daha da çok yapacağız. Ama bunları konuşarak, tartışarak, anlaşarak yaparak en doğrusudur. O bakımdan bunları size bir kez daha hatırlatıyorum.”

BİRBİRİMİZDEN ÜSTÜNLÜĞÜMÜZ YOK

Batman Valisi Ahmet Turan’ın makamında da açıklamalarda bulunan Gül, 72 milyonluk ülkemizin kendine has zengin özellikleri olduğunu söyledi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün kültürlerimize sahip çıkmak anayasamızın görevidir. Buradan gerek Kürt vatandaşlarım, gerek Türk vatandaşlarım bunlar hepsi Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit vatandaşlarıdır. Ve hiç birimizin vatandaş olarak birbirimizden üstünlüğümüz yoktur. Hangimiz daha iyi insansak, hangimiz ailemize, memleketimize daha çok insanlığa daha çok hizmet ediyorsak, üstünlüğümüz oradan olacaktır. Şüphesiz ki, ülkemizde her şey dört dörtlük de değildir. Kalkınma açısından baktığımızda bir çok illerimizde çok hızlı sanayileşme kalkınma varken bazı illerimizde, bazı illerimizin köylerinde kalkınmayı tam olarak gerçekleştirememiş vaziyetteyiz. Ekonomik kalkınmışlık açısından farklılıklar var. Yine bu bölgelerimize baktığımızda kültür farklılığı olarak gördüğümüzde yine Kürt vatandaşlarımızın çok olduğunu ve buranın kültür mirasına çok büyük katkıları olduğunu, bunları biliyoruz. Nasıl Dede Korkut, nasıl Mevlana, Fuzuli bu memleketin kültür mirasları içindeyse Ahmedi Hani’nin, Mem-u Zin de bu memleketin kültür mirasları içindedir. Ve bizim Kürtçe yazılmış olan bu destanlar da bizim bir parçamızdır. Farsça yazılmış olan Mesnevi de bizim bir parçamızdır. Bütün bunların hepsine sahip çıkmak ve bütün bunlardan yakından ilgilenmek hepimizin tabii ki görevidir. Bu çerçeve içinde şunu da söylemek isterim ki, Türkiye’nin demokratik standartları giderek yükselmektedir. Bazı şikayetler, bazı yerlerde vardır tabi ki. Bunlar hep demokratik standartların maalesef düşüklüğü değildir. Bunlar yükseldikçe bu şikayetlerin hepsi gidecektir.”

TERÖRDEN KESİNLİKLE UZAK DURMAMIZ GEREKİYOR

Terör konusuna da değinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Şunun özellikle vurgulamak isterim ki, terörden kesinlikle uzak durmamız gerekir” dedi. Terörün bölgeyi, insanları yıprattığını, geleceği karamsar bir havaya büründürdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

“O bakımdan terörün dışında fikirlerimizi, ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi gayet medeni bir şekilde konuşabiliriz, tartışabiliriz. Ve bütün bu çerçeve içerisinde de hepimizin ihtiyaçları neyse, bu ihtiyaçları tabi ki giderebiliriz. Ama terörden kesinlikle uzak durmamız gerekiyor. Çünkü bu çok acımasız bir şeydir. Suçsuz, günahsız, masum insanlar, çocuklar, kadınlar şiddete maruz kalmaktadırlar. Bu açıdan hepimizin dikkatli olması gerekir. Birbirimizi kucaklamamız gerekir. Hepimizin birbirimizin kardeşiyiz. Yeri geldiğinde kendimizi başkasının yerine koyarak düşünmemiz lazım. Ve bu ülkeyi bu vatanı sahip çıkmamız gerekir. Şunu unutmayalım ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak vatandaşlarımızın hepsi bu coğrafyada istedikleri yere giderler, yerleşirler. Orada yaşayabilirler. Orada iş güç sahibi olabilirler. Doğu’daki Batı’ya, Batı’daki Doğu’ya gelebilir. Bu büyük bir nimettir. Bu nimetin hepimiz farkında olmamız lazım. Bu memleketin kıymetinide hepimiz bilmemiz gerekir.”

KÜRTÇE MANŞETLİ GAZETEYİ İNCELEDİ

Batman’da yerel yayın yapan Batman Petrol Gazetesi, Cumhurbaşkanı Gül’ün gelişi nedeniyle bugün Kürtçe manşetle çıktı. Manşette Türkçe, ‘Hoş geldin Cumhurbaşkanı’ anlamına gelen Kürtçe, ‘Xêr Hat^ı Serokkomar’ yazılı gazeteyi, muhabirlerden Hasan Göker, Cumhurbaşkanı Gül’e verdi.

Gül, gazeteciyi inceledikten sonra Kürtçe başlığın anlamını sorunca, Ak Parti Batman Miletvekili Emin Ekmen, “Hoş geldinizi Cumhurbaşkanım diye yazılmış” dedi. Bunun üzerine Gül, “Şimdi benim ne demem lazım” diye sorunca, milletvekili Ekmen, Kürtçe cevap veremeyince, Batman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arif Arslan, devreye girerek, “Sayın Cumhurbaşkanım, ‘me bi xêr ditö’ yani ‘hoş bulduk’ demeniz lazım” dedi. Gül, bunun üzerine aynısını tekrarladı.

ÇAY İÇİP SOHBET ETTİ, TÜRKÇE KÜRTÇE TÜRKÜ DİNLEDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, valilikten ayrıldıktan sonra Turgut Özal Bulvarı'nda yürüdü. Yürüyüş sırasında vatandaşlar Gül’e sevgi gösterilerinde bulundu. Gül, bulvar üzerindeki Nur Çayevi’nde bölgeye özgü ipliklik hasırlı taburelere oturup, buradaki vatandaşlarla çay içip sohbet etti. Gül, buradakilere çay ısmarlarken, “Hadi çaylarımız nerde: çayımızı getirin, bugün çaylar benden” dedi.

Bu sırada Gül’ün yanına gelen TPAO’dan emekli 77 yaşındaki Hüseyin Tokgöz, “Sayın Cumhurbaşkanım şehrimize hoş geldiniz. Sizin için birkaç tane Türkü söylemek istiyorum. Önce hangisini söyleyeyim, Türkçe mi, Kürtçe mi?” diye sordu. Gül, “Fark etmez, buradakiler neyi anlıyorsa onu söyle” karşılığını verdi. Bunun üzerine Tokgöz, önce Türkçe bir gazel okudu, ardından da amca çocukları genç kızla genç erkeğin aşkını anlatan Kürtçe, ‘Domam’ adlı türküyü okudu. Türkünün bitmesinin ardından Gül, çevresine türkünün neyi anlattığını sorunca, çevresindekiler amca çocuklarının aşkını anlattığını söyledi.

Gül, “Çok güzel sesin var, bir tane daha söyle” deyince Tokgöz, Kürtçe türküler söyledi. (dha)