Rus milletvekilinden Bakü ve Erivan'a çağrı: Barışın artık

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Moskalkova, Yukarı Karabağlı Azeri mültecilerinin de yaşama hakkı olduğunu söyledi. Tatyana Moskalkova, Erivan ve

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Moskalkova, Yukarı Karabağlı Azeri mültecilerinin de yaşama hakkı olduğunu söyledi. Tatyana Moskalkova, Erivan ve Bakü'yü Yukarı Karabağ sorununun çözümüne katkı sağlamaya davet etti.

Moskova'da çoğu Ermeni siyasetçi ve politika uzmanlarının katılımıyla düzenlenen "Rusya'nın Güney Kafkasya'da Rolü" başlıklı uluslararası konferansta konuşmacılar Moskova-Erivan ilişkilerini değerlendirdi. Çeşitli Rus-Ermeni işbirliği dernekleri ve sivil toplum örgütleri tarafından organize edilen forumda davetli bazı Rus milletvekilleri çalışma yoğunu nedeniyle etkinliğe katılamadı. Toplantıda Azerbaycan'a bağlı, sözde Yukarı Karabağ Cumhuriyeti yetkilileri de hazır bulundu.

Toplantıda ilk konuşan Ermenistan Araştırma ve Perspektif Programları Merkezi Başkanı Robert Kazumyan, SSCB'nin dağılmasının ardından Güney Kafkasya'da Rusya ve ABD'nin faal politika izlediğini belirtti. Ermeni uzman, "Rusya ve Ermenistan'ın çıkarları her alanda örtüşmekte. Erivan Moskova'nın güvenli müttefiki. Erivan-Moskova işbirliği sayesinde ABD'nin Kuzey Kafkasya'yı istikrarsızlaştırma politikası önlendi. Bugün Rusya ve Ermenistan siyasi iradesini tekrar ortaya koymalı, ekonomik entegrasyon gerçekleştirilmeli ve Rusya-Ermenistan-İran ittifakı kurulmalı. Ayrıca Ermenistan Yukarı Karabağ, Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımalı. Rusya da Yukarı Karabağ'ı tanımalı." dedi.

Rusya Duma milletvekili ve Rus-Ermeni Parlamentolararası İşbirliği Komisyonu Başkan Yardımcısı İgor Çernışenko da yaptığı konuşmada ikili ilişkilerin önemine değindi. Çernışenko, sözde Ermeni soykırımı konusunun ciddi olduğunu da iddia ederek, "Birkaç yıl sonra olayın 100. yıl dönümü olacağını unutmayalım." dedi. Rus milletvekili Ermenistan'da Rus dili ve kültürüne yönelik ilgisizliği de eleştirerek, "Rusya halkı olarak bizi bu konu rahatsız ediyor. Bugün Rusya'da üç milyon Ermeni kökenli vatandaş yaşıyor ve Rus dili onlar için önemli. Ama bugün Ermenistan'da Rus dilinden ziyade İngilizceye ilgi artıyor." diye konuştu.

ERMENİ MİLLETVEKİLİ: TÜRKİYE İLE TİCARETTE BİZ FAZLA MAL SATMIYORUZ

Konferansta daha sonra söz alan Ermenistan parlamentosu milletvekili Aram Safaryan, 1992 yılında yaşanan gelişmeleri hatırlatarak, "1992 yılından itibaren Türkiye ve Azerbaycan'ın izolasyonu altında yaşıyoruz. Her iki devlet Erivan'a ambargo uyguluyor. Ama buna rağmen Ermenistan, Gürcistan ve İran üzerinden Türkiye ile ticaret yapıyor. Türkiye'den daha çok mal alıyoruz. Türkiye'ye ihracatımız ise ithalattan çok çok az." dedi.

Toplantıda söz alan Duma milletvekili Moskalkova ise Yukarı Karabağ sorunu yüzünden savaş çıkmaması için Moskova'nın yoğun çaba gösterdiğini iddia etti. Rus milletvekili, "Artık barışın sağlanması lazım. Her iki tarafa da burada büyük sorumluluk düşüyor. Hem Ermenilerin hem de Azerilerin. Yukarı Karabağ'da Azeriler de yaşıyordu. Yukarı Karabağ'da Azeri mezarlıkları halen duruyor. Barışı, uzlaşmayı sağlamanız lazım. Bunu yaparken de önce lokal çalışmalardan başlamak gerek. " dedi.