Milletvekili Nil Hıdır, İş Dünyası Hakkında Bilgiler Aktardı

Muğla Üniversitesinin açılışı ile üniversite hayatına atılan öğrencilere ve bu yıl mezun olan Muğlalı genç işadamlarına, TBMM Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Muğla Milletvekili Dr

Milletvekili Nil Hıdır, İş Dünyası Hakkında Bilgiler Aktardı
Muğla Üniversitesinin açılışı ile üniversite hayatına atılan öğrencilere ve bu yıl mezun olan Muğlalı genç işadamlarına, TBMM Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır iş dünyası ile ilgili bilgileri derleyip bir dizi halinde sundu.
Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır raporunda, "Her üniversite mezunu genç kendisini bekleyen hayat macerasına başlarken, üniversiteye girerken verdiği savaştan daha zorlusu ile karşı karşıyadır. Bir iş bulmak, o işte yeteneklerini geliştirmek, tecrübe kazanmak, kariyerinde ilerlemek ve ötesi... Ancak eşitlik denkleminin sağındaki ve solundaki değişkenler, teorik çözümleme teknikleri çerçevesinde üstesinden gelinebilecek kadar kolay olmayacaktır. Her ilana, tüm çevreye ve hatta alakalı alakasız her yere bir CV göndermek ciddi bir sinir harbine neden olabileceği gibi, gençlerin psikolojisi üzerinde olumsuz etkileri de göz ardı edilemez. Elbette mevcut bu durum tümüyle karamsar bir tablo çizerek, kurumsal bir firmada iş bulmak için harcanacak çabayı, yapılacaklar listesinden silmeyi gerektirmiyor. Ancak şimdi gençler için alternatif bir iş alanı var, üstelik çok düşük bütçeler ile başlanacak bu girişim sayesinde kendi işinizi kurabilir ve zaman içerisinde büyütebilirsiniz" dedi.
"İnternet hepimizin hayatında önemli bir yere sahip ve internet üzerinden elektronik ticaret (e-ticaret) yapmak düşünüldüğü kadar zor bir kavram değil" diyen Hıdır, "Özellikle son zamanlarda sayıları gittikçe artan butik e-ticaret siteleri karmaşık tedarik süreçlerine ve lojistik operasyonlara gerek bırakmadan işletilebilecek yapıya sahipler. Üstelik e-ticaret yapabilmek için tüm araçlar yine internet üzerinden ücretsiz veya çok düşük ücretler ile temin edilebiliyor" şeklinde konuştu. Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır raporunu şöyle tamamladı:
"İlk önce işin teknik süreçlerini bir kenara bırakıp "ne satarsam müşterilerin dikkatini çekebilirim" sorusunu kendinize sormanız gerekiyor. Son dönemlerde yöresel ürünler, doğal kuru gıdalar, özelleştirilmiş giysiler gibi şeyler oldukça revaçta. Örneğin sadece Milas ve Fethiye yaylalarından tedarik edilen ve özel kutularda erimeden kapıya teslim edilebilen "tereyağı" satmak sağlığına düşkün pek çok müşteriyi size çekecektir. Bu noktada ilginç bir veya daha fazla çeşit ürünü, sağlıklı bir ambalajlama ile müşteriye nasıl gönderebileceğinizi planlayın. Satışa başlamadan önce iade, kargoda çıkabilecek sorunların nasıl çözümleneceği, ödemenin nasıl alınacağı gibi temel süreçleri planlayın ve bunları yazılı hale getirin. Satış için kendinize ait bir web sitesine veya aracı siteye ihtiyacınız var. Aracı bir site kullanmak her ne kadar belli bir satış komisyonunu ilgili aracıya ödeyeceğiniz anlamına gelse de hiçbir teknik süreç ile uğraşmadan üstelik alacağınız ödemelerde kredi kartı opsiyonu sunmak gibi avantajları size sağlayacaktır. Başlangıç aşamasında bu tarz bir yöntem kullanmak doğru olacaktır. Ancak bu noktada kesinlikle dikkat etmeniz gereken nokta "ticari bir kişilik kazanmanız gerektiğidir". Bir malı müşavire danışarak evden yürütebileceğiniz bir şahıs şirketi kurmalısınız, aksi takdirde yasal olarak bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Doğru ürünleri bulduysanız muhtemelen siparişlerinizdeki artışı görüyor olacaksınız. Artık kendinize ait bir site kurma zamanı geliyor demektir. Alan adı satan bir şirketten işinize özel bir "alan adı" satın alın. Bir e-ticaret sitesi gözünüzü hiç korkutmasın. Zira bu tarz hazır siteleri ayda 100 liradan daha ucuza sağlayan hazır paketler bulacaksınız. Kafanızı kurcalayan tek şey kredi kartı ile online ödeme almak olabilir. Kurduğunuz şahıs şirketi üzerinden bankalara online POS başvurusu yapabilirsiniz. Zaman içerisinde büyüyecek olan işinizi farklı ürünler ile zenginleştirmek ve doğal gelişim süreci ile profesyonel bir iş sahibi olmak hiç gözüktüğü kadar zor değil. Üstelik sağlık kaynağı yaylalardan kapıya teslim edilecek bir tereyağı veya taze peynir için ilk müşteriniz olmaya biz söz veriyoruz" dedi.