Gürcistan: Rusların Güney Osetya köyünü boşaltması doğru bir adım

Rus ordusuna bağlı birlikler, 2008'de Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden Güney Osetya'da işgal ettiği Perevi köyünden çekildi. Gürcistan Dışişleri B

Rus ordusuna bağlı birlikler, 2008'de Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden Güney Osetya'da işgal ettiği Perevi köyünden çekildi. Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rus ordusunun çekilmesini, "Doğru yönde atılmış bir adım" olarak değerlendirdi. Perevi köyüne Gürcü polis birliklerinin geldiği ve bölgede kontrolü ele aldıkları kaydedildi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Her bir kasabanın işgalden kurtarılması Gürcistan için ve özellikle de bölgede yaşayan halk için çok önemli" denildi. Ancak atılan adımı "Mikroskopik" olarak da değerlendiren Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın 12 Ağustos 2008'de imzalanan ateşkes anlaşmasının şartlarına uymak zorunda olduğunu hatırlattı. Tiflis, Moskova'yı uluslararası hukuka saygılı olmaya çağırdı.

Ağustos 2008'de gerçekleşen beş günlük savaşın ardından ateşkes anlaşması imzalanmış, Moskova ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanımıştı. İki ayrılıkçı bölge ile askeri işbirliği anlaşmaları imzalayan Moskova'nın bölgede kurulan üslerde binlerce askeri bulunuyor. Moskova iki bölgenin sınır güvenliğini de sağlamayı sürdürüyor.