Bakan Eroğlu: Yaptığımız baraj ve göletlerle Balıkesir'de destan yazdık

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak Balıkesir'e yaptıkları baraj, gölet ve sulama projeleriyle il merkezine yılda 53 milyon metreküp

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlık olarak Balıkesir'e yaptıkları baraj, gölet ve sulama projeleriyle il merkezine yılda 53 milyon metreküp sağlıklı içme suyu sağladıklarını söyledi. Günlük 220 bin metreküp kapasiteli Balıkesir İçmesuyu Arıtma Tesisi ve Pompa İstasyonları'nın işletmeye açıldığını ifade eden Bakan Eroğlu, "Balıkesirimizin içmesuyu meselesini 2050 yılına kadar çözüme kavuşturduk. Bu projelerimizle Balıkesir'de destan yazdık." dedi.

Veysel Eroğlu, çeşitli temel atma ve açılışlar için Balıkesir'in Manyas ilçesine geldi. Öğle saatlerinde Bursa'dan karayolu ile Manyas'a gelen Bakan Eroğlu, Manyas Ovası Sağ Sahil Sulaması projesinin temel atma törenine katıldı. Bakan Eroğlu aynı anda Çanakkale'nin Yenice ilçesi Merkezi Köy Mezarlık ve Uzunsu Dereleri Taşkın Koruma Tesisi ile Çanakkale-Gelibolu Süleymaniye Köyü Taşkın Koruma Tesisi'nin temelini de attı. Törende Balıkesir Merkez Ortaca Göleti Sulaması projesi de hizmete açıldı.

Manyas'ta düzenlenen törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, AK Parti milletvekili Cemal Öztaylan, Vali Yılmaz Arslan, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur, belediye başkanları, kaymakamlar, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"PROJE İLE 10 BİN 821 HEKTAR ALAN SULANACAK"

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Akif Özkaldı, Manyas Ovası Sağ Sahil Projesi'nin tamamlanmasıyla birlikte toplam 10 bin 821 hektarlık tarım alanının sulanacağını belirterek, dekar başına yılda 403 lira toplamda ise yılda 43 milyon lira gelir artışı elde edilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Özkaldı, açılışı yapılan Ortaca Göleti Sulaması Projesi'nin 7 milyon 300 bin lira mal olduğunu, proje sayesinde 108 bin hektarlık tarım arazisinin suya kavuşacağını ifade etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur ise yaptığı konuşmada Manyas topraklarının berekete kavuşacağını söyledi. Manyaslıların yıllardır baraj projesi ile yatıp kalktığına dikkat çeken Uğur, "İnşallah bu projelerle çiftçimizin yüzü gülecek. İnsanımızın yıllardır özlemini kurduğu bir hayali gerçekleşecek. İnşallah en kısa zamanda sol sahil projesinin de temeli atacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi. Vali Arslan ise Balıkesir'in şanslı bir dönem geçirdiğini bir ay içinde çok sayıda temel atma açılış gerçekleştirdiklerini vurguladı.

"TEMEL AT, UNUT DÖNEMİ BİTTİ"

AK Parti iktidarıyla ülkede bir zihniyet değişikliği gerçekleştiğini belirten Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, artık göstermelik 'temel at, unut' mantığının tarih olduğunu söyledi.

2003–2010 yılları arasında DSİ tarafından tamamlanan ve bugün açılışı yapılan Merkez Ortaca Göleti Sulaması ile toplam 791 tesisi halkın hizmetine sunmanın gururunu yaşadıklarına dikkat çeken Bakan Eroğlu, AK Parti iktidarıyla Türkiye'nin büyük değişim ve gelişim gösterdiğini kaydetti.

Bölge ve il ayırımı yapmaksızın gerçekleştirilen hizmetlerden Balıkesir de nasibini aldığının altını çizen Bakan Eroğlu, "Sekiz yılda eğitimde, sağlıkta, tarım ve hayvancılıkta, ulaşımda, adalet ve emniyette, turizmde, sanayide, çevre ve ormancılıkta kısacası her alanda yapılamayanı yaptık. Balıkesir'e 2003–2010 döneminde sağlık alanında toplam 105 milyon lira harcama yapılmıştır. Gönen Devlet Hastanesi, Marmara Entegre İlçe Hastanesi, 7 adet sağlık ocağı hizmete girmiştir. Balıkesir'de 2003–2010 döneminde 794 milyon lira tarımsal destek, 310 milyon lira hayvancılık desteği verilmiştir. Eğitim alanında 2003–2010 yılları arasında, bin 553 dersliğin yapımı tamamlanmıştır, 5 bin 46 adet bilgisayar gönderilmiştir. Toplam 628 okula ADSL bağlantısı yapılmıştır. Şartlı nakit transferinden 2003–2010 yılları arasında 5 milyon 568.891 liralık yardım yapılmıştır." dedi.

"BALIKESİR'E 12 MİLYON ADET DERS KİTABI DAĞITTIK"

Balıkesir'de12 milyon 361 bin 350 adet ücretsiz ders kitabı dağıtıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, Balıkesir Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Veteriner Fakültesi olmak üzere 3 fakülte, Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olmak üzere 1 yüksekokul, Bigadiç Meslek Yüksek Okulu, Altınoluk Meslek Yüksek Okulu, Manyas Meslek Yüksek Okulu, İvrindi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu olmak üzere 4 meslek yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin hizmete açıldığını belirtti.

Bakan Eroğlu, diğer bakanlıkların da Balıkesir'e yaptığı hizmetler hakkında bilgiler de verdi. Ulaştırma Bakanlığı tarafından Balıkesir'e 2003–2009 yıllarında toplam 618 milyon 461.421 lira yatırım yapıldığını aktaran Bakan Eroğlu, "2002 yılına kadar 76 kilometre bölünmüş yol yapılmış iken, 2003–2009 döneminde 237 kilometre bölünmüş yol yapılmıştır, 2010 yılı içerisinde ise 14 kilometre yol iyileştirmesi, 2 adet köprü yapımı gerçekleştirilmiştir. Balıkesir'de 5 adet TOKİ projesi kapsamında bin 930 adet konut inşa edilmiştir. 3 bin 082 adet konutun da inşaatı devam etmektedir. 9 projede yüzde 90'ın üzerinde gerçekleşme sağlanmıştır. KÖYDES Projesi kapsamında Balıkesir iline 2005–2008 yılları arasında 65 milyon 302.385 lira ödenek temin edilmiştir. BELDES çalışmalarında Balıkesir iline 2007–2008 yılları arasında 4 milyon 94 bin 251 lira ödenek aktarılmıştır. Bununla çeşitli altyapı yatırımları gerçekleştirilmiş ve 46 bin 902 kişiye içme suyu temin edilmiştir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri butona basarak ilk harcı temele döktü. Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri fidan da dikti.