Mobil Tegra 2 piyasada

NVIDIA Mobil Tegra 2 Platformunu CES 2010 da gösterdi.

Taşınabilir cihazlar için özel olarak geliştirilen Tegra, sahip olduğu yeteneklerle pazarı kızıştıracak.

Şirketin planlarına göre 2010 ve sonrası dönemde gelirlerin önemli bir kısmı Tegra platformundan olacak. İlk Tegra platformuyla büyük bir ses getiren şirket, bu platformla hem performansı hem de kullanıcı sayısını artırmayı hedefliyor.

2010 yılında netbook kullanımının artmaya devam etmesi, ancak yeni bir alan olarak tablet PC pazarının büyümeye başlayacağı düşünülüyor. Bu gelişmeleri takip eden Nvidia birçok pazarda olduğu gibi bu pazarda da yer edinmek istiyor.

Tegra 2 platformu iki adet ARM Cortex A9 işlemci çekirdeği kullanıyor. Nvidia, çift çekirdekli işlemci yapısının yükleme sürelerini kısaltacağı, karmaşık ve görsel açıdan zengin sitelerin daha hızlı render edilebileceğini söylüyor. Ayrıca saat hızının 1GHz’e çıkabileceği belirtildi ki bu ilk Tegra modellerine göre iki kat daha fazla.

Tegra 2 40nm teknolojisiyle hazırlandı. Yeni platform, hızlı internet deneyimi, yüksek 3D performansının yanında 1080p videoları sorunsuzca oynatabiliyor ve Flash 10.1 desteği de sunuyor. Ayrıca 12 MP fotoğrafları da işleyebiliyor. Kendi seviyesindeki diğer işlemcilerden yaklaşık 10 kat, önceki Tegra’dan ise 4 kat daha hızlı. Güç tüketimi sadece 500mW olduğu için, tercih edilen uygulamaya bağlı olarak yaklaşık 140 saat müzik ve 16 saat video deneyimi sunabilir. Yüksek görüntü performansı yanında aynı kalitede ses kalitesi sunabileceği söylenen Tegra 2 AAC, AMR, WMA ve MP3 gibi popüler ses dosyalarını destekliyor. 1080p H.264/VC-1/MPEG-4 formatında video çözümleyebilen, 1080p H.264 formatında video kodlayabilen Tegra 2AWB, AF, AE gibi gelişöiş görüntüleme teknolojilerine de destek veriyor.

Tegra 2 ile mobil ürünler pazarında dengeleri kendi lehine çevirmeye çalışan Nvidia, Tegra 2 tabanlı ürünlerin bu yıl içinde satışa sunulacağını açıkladı.


Uzun süredir beklenen Tegra yonga seti, CES 2010'da kendini gösterdi.