TÜBİTAK, Eğirdir Gölü'nün korunması için proje hazırlıyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) ile Isparta Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Eğirdir Gölü'nde su kaynaklarının korunmasına yönelik müşterek bir araştırma başlattı.

TÜBİTAK, Eğirdir Gölü'nün korunması için proje hazırlıyor
 

Araştırmada sonucunda , hem suyun kullanımı hem de etrafındaki yerleşik hayatın problemlerinin ç ; ö ; zü ; mü ; ne yardımcı olacak kararlarlar alınacak .
Gö ; lü ; n bir taraftan kullanılırken diğer taraftan da korunmasına yö ; nelik tedbirlerin ortaya konacağı ç ; alışmanın 1 yıldan fazla sü ; rmesi bekleniyor . Elde edilecek verilerin diğer gö ; l havzaları iç ; inde ö ; rnek teşkil edeceği ifade ediliyor .

Isparta Ç ; evre ve Orman İl Mü ; dü ; rü ; Tayfun Bü ; yü ; kkü ; pç ; ü ; , projenin mevcut su kaynakları ve kalitesinin sü ; rdü ; rü ; lebilir bir şekilde korunması ve yö ; netilmesine yö ; nelik olduğunu sö ; yledi .

Tü ; rkiye ' de yü ; kselen nü ; fusa gö ; re su ihtiyacının hızla arttığını ve 2030 yılında ü ; lkede su kıtlığı olacağının ö ; ngö ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; kaydeden Bü ; yü ; kkü ; pç ; ü ; , yü ; rü ; tü ; lecek ç ; alışmalarda yö ; netmelikler gereği iç ; me suyunda istenilen kalite standartları dikkate alınarak gerekli analizlerin yapılacağını ve suyun genel kimyasal yapısının yorumlanacağını dile getirdi .

Bü ; yü ; kkü ; pç ; ü ; , ' Bunun dışında gö ; lü ; n dip kısmındaki kum iç ; erisinde bulunan iyon iç ; eriği ile ilgili ç ; alışmalarda yapılacaktır . Gö ; l havzasında mevcut noktasal ve yaygın kirletici kaynaklar belirlenerek bunlara bağlı olarak ö ; lç ; ü ; m ağı oluşturulacaktır . İstasyon yerleri sayısal haritalar GPS yardımıyla kesin olarak belirlenecektir . Kirleticilerin gö ; l suyuna ve gö ; lü ; n dip kısmındaki iyonlarına etkileri periyodik analizler yardımıyla irdelenecektir . ' dedi .

Eğirdir Gö ; lü ; ' ndeki su bitki tü ; rlerinin gö ; l ortamı ile etkileşimleri ve gö ; ldeki besin maddelerinin zarar gö ; rmesi derecesinin de ortaya konulmasına yö ; nelik araştırmalar yapılacağını ifade eden Bü ; yü ; kkü ; pç ; ü ; , tarımda kullanılan zirai mü ; cadele ilaç ; larının etkilerinin bir yıl boyunca yapılacak periyodik analizlerle belirleneceğini aç ; ıkladı .

Bü ; yü ; kkü ; pç ; ü ; , ' Sonuç ; ta elde edilen verilerle birlikte gö ; l havzasının jeolojik , hidrojeolojik , hidrolojik , limnolojik ve ekoloji ö ; zellikleri ile havza iç ; erisindeki kirleticilerin iç ; me suyu kaynağı olarak da kullanılan gö ; l suyuna etkileri belirlenecektir . Bu ç ; alışmalar gö ; l suyunun sü ; rdü ; rü ; lebilir planlamasında bü ; yü ; k katkı sağlayacaktır . ' diye konuştu .

Bü ; yü ; kkü ; pç ; ü ; , araştırma projesinin jeolog , hidrojeolog , ç ; evre mü ; hendisi , su biyologu , uzaktan algılama sistemi şehir ve bö ; lge planlamacısından oluşan ç ; ok disiplinli bir ekip tarafından yü ; rü ; tü ; leceğini anlattı .

Bü ; yü ; kkü ; pç ; ü ; , projenin 13 ay sü ; rmesinin planlandığını sö ; zlerine ekledi .