Kadir Turan Biyografisi

Kadir Turan Kimdir?

Zira ilkokuldayken yazmış olduğu GURBET adlı oyunu yazmış, yönetmiş, müziğini, dekorunu ve sahnesini hazırlamıştır. Bu başarısından dolayı, o dönemin Şanlıurfa valisi sayın Kemal Gazezoğlu tarafından ödüllendirilmiştir.

1972 yılında tahsil görmekte olduğu Bandırma'da düzenlenen Marmara Bölgesi Ses Yarışmasında, Türk Halk Müziği alanında birinci seçilerek Ses Kralı ünvanını almıştır. Aynı yıl almış olduğu plak teklifini değerlendirerek, kurmuş olduğu müzik topluluğu ANADOLU FOLK DÖRTLÜSÜ grubuyla üç plak yapmıştır. aynı yıl, Bandırma'da faaliyet gösteren HUZAT Tiyatrosunda müzisyen ve oyuncu olarak eğitim görmüş ve çalışmıştır.

1975 yılında kendisine KARA ÇARŞAFLI GELİN filminde oynaması için teklif götürüldüğünde, idealist yanı baskın çıkmış ve teklifi merhum Hüseyin Peyda'nın ısrarlarına rağmen reddetmiştir. Aynı yıl Orhan Kemal'in 72. KOĞUŞ adlı oyununda rol almıştır. Halk ozanı olarak TURANİ ve ALP URUNGU mahlaslarını kullanan sanatçı Ceylanpınar ilçesi başta olmak üzere yurt genelinde haklı bir üne kavuşmuştu.

1979 yılında kamuda görev aldı. Memuriyet hayatı boyunca sanattan ve edebiyattan hiç kopmayan Kadir Turan, 1980-1981 yıllarında K.Maraş ilinde Edeler Müzik Kursu'nda ve Türkmen Türk Halk Müziği Dershanesinde, eğitim verdi. Bu arada Türk şiirinin anıt isimlerinden Bahattin Karakoç ile tanıştı ve uzun zaman birlikte oldu. Daha sonra Abdurrahim Karakoç ile kadim dostluk kuran Kadir Turan, "şiirde benim ustam Bahattin Karakoç'tur" der. l997 yılının Mayıs ayında Dolunay Şiir Günlerine katılan sanatçı, şair Bahattin Karakoç'a "ŞEYH-ÜL ŞUARA" ünvanını tebliğen sunmuş ve kabul görmüştür. Bu dönemde, yazı ve şiirleri Türk Edebiyatı, Töre, Konevi, Kültür ve Sanat, Erciyes, Yeni Düşünce adlı dergi ve gazetelerde yayınlanmıştır.

1986 yılında Erzuruma atanan Kadir Turan, üniversiteli gençlerle ve öğretim üyeleriyle bir araya gelerek MİNA Kültür ve Sanat Dergisi'nin çıkmasına öncülük etmiş, Mina dahil, öncü olduğu diğer dergi ve gazetelerden, Doğuda Hergün, Genç Dadaş ve Palandöken'de Kültür ve Sanat Yönetmeni olarak görev almıştır. Anılan dergi ve gazetelerde; Yunus Buğra Yılmaz, Ali Kafkasyalı, Necmettin Tozlu, Orhan Okay, Mustafa Kurt, Nurullah Genç gibi fikir, kültür ve edebiyat erbabı isimlerle uzun süre çalışmıştır.

1990 yılında İstanbul'a atanan sanatçı, 1993 yılında ilk müzik albümü olan SABIR ile YÜREĞİM TETİKTEDİR adlı kitabını yayınlamıştır. Bu sırada Ortadoğu ve Kurultay gazetelerinde yazıları yayınlanmaya başlar. 1995 yılında da, SEVGİ DÜZENİ adlı ikinci albümü ile KİMLİĞİME DOKUNMAYIN adlı ikinci kitabı yayınlanır. Oyunculuk alanında Feza Film tarafından düzenlenen Oyunculuk okuluna kursiyer olarak bir süre katılmıştır. 1998 yılında henüz 42 yaşındayken kendi isteğiyle emekli olan Kadir Turan, 1999 yılında Adana'ya taşınmış ve Adana'da YENİSEY KÜLTÜR EVİ'ni açmıştır. Bu merkezde, tiyatro ve müzik eğitimini bizzat vermiştir. Çok alanlı bir kültür evi olan Yenisey'de kurmuş olduğu tiyatro grubuyla oyunlar yönetmiş, oynamış ve sahnelemiştir. İspinoz Kuşları, Misafir, Kadınlık Bizde Kalsın, Sürek Avı, İsa ile Musa, Becerikli Kanguru, Şarkıcı ve Vatan Yürekli Adam Süphan Emmi (tek kişilik oyun) sanatçının oynadığı, yönettiği ve sahnelediği oyunlardan bazılarıdır.

2003 yılında, "sevgilim" dediği İstanbul'a yeniden dönen Kadir Turan, yoğun dizi çalışmalarından dolayı tiyatrosunu ancak 2010 yılında faaliyete geçirebilmiş ve Sürek Avı ile Vatan Yürekli Adam Süphan Emmi (tek kişilik oyun) adlı oyunları çıkarmıştır.

Kurtlar Vadisi, Ezo Gelin, Vazgeç Gönlüm, Aşk Yakar, Aşk Bir Hayal, Sakarya-Fırat ve Ezel gibi daha bir çok dizide rol alan sanatçı, Mahpeyker, Ağlama Anne, Hastahane Önü, Kiralık Anne gibi sinema ve TV filmlerinde de rol almıştır. Ayrıca National Geographice TV için SCIENCE OF BELİEVE (İnancın Bilimi) adlı belgesel dizide Kudüs Valisi Caiphas (Kayfas) rolünü canlandırmıştır.

Hala İstanbul'da yaşayan Kadir Turan, oyunculuk, müzik, edebiyat ve fotoğraf sanatıyla iç içe kültür ve sanat alanında eserler üretmeye devam etmektedir.

Kadir Turan Haberleri

Uçuruma Düşen Genç Hayatını Kaybetti
OSMANİYE - Ormanlık alanda uçuruma düşen genç hayatını kaybetti....
29 Ağustos 2013 Perşembe
Pazar İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde Sona Gelindi
Pazar ilçesine Çamlıhemşin ilçesi Tomaslı mevkisinden getirilen içme suyu arıtma tesisinin inşaatı tamamlandı....
13 Aralık 2012 Perşembe
Tüm Kadir Turan haberleri için tıklayın

Kadir Turan Videoları

Tüm Kadir Turan videoları için tıklayın