16 Nisan Halk Oylaması Biyografisi

16 Nisan Halk Oylaması Hakkında

Seçmenler, mevcut Türkiye Anayasası'nın 18 maddesi üzerindeki değişikliklerini oyladı. Hükûmetteki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve kurucularından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenen madde değişiklikleriyle ilgili tartışmalar uzun süre devam ettikten sonra muhalefetteki Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) desteğiyle birlikte meclisten geçerek halk oylaması kararı alındı. Değişiklik paketi, yürürlükteki parlamenter sistemin kaldırılarak yerine başkanlık sisteminin getirilmesini, başbakanlık makamının ortadan kaldırılmasını, meclisteki vekil sayısının 550'den 600'e çıkarılmasını ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklikler yapılmasını içermektedir.

Anayasa değişikliği teklifi ilk olarak AK Parti tarafından 2011 genel seçimlerinin hemen peşine duyuruldu ancak meclisteki tüm partilerden oluşan anayasa komisyonunun fikir birliğine ulaşamaması üzerine geri çekildi. 2014 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı koltuğuna oturmasıyla birlikte başkanlık sistemine geçiş tartışmaları hız kazanarak daha çok gündeme geldi ve hem Haziran 2015 genel seçimlerinde hem de Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti'nin en önemli seçim politikalarından biri oldu. Mayıs 2016'da başbakanlığı ortadan kaldıracak anayasal değişiklik konusunda Erdoğan'la anlaşmazlıklar yaşayan Ahmet Davutoğlu görevden istifa ederek yerine en önemli gündeminin anayasa değişikliği olduğunu söyleyen Binali Yıldırım geldi. Geçmişte birçok kez başkanlık sistemine karşı olduğunu dile getiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ekim 2016'da değişiklik teklifini meclise getirmesi için hükûmete çağrı yaptı ve süreçte iş birliği içinde olabileceklerini duyurdu. Bir aylık görüşmelerin ardından Aralık'ta teklif üzerinde anlaşmaya varan AK Parti ve MHP, böylece önerinin referanduma sunulması için gerekli olan meclis onayı sürecini başlattı.

20 Ocak 2017'de beşte üç oy sayısı 330'u aşarak 339 oy toplayan anayasa değişikliği teklifi meclisten geçerek referandum kararı verildi. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), oylamalar sırasında gizli oy kullanılması gerekirken açık oy kullanılması gibi çeşitli usulsüzlükler yaşandığını belirtti.

16 Nisan Halk Oylaması Haberleri

İlhan Cihaner'den skandal sözler
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner skandal açıklamalar yaptı....
5 Mayıs 2017 Cuma
YSK Kılıçdaroğlu hakkında suç duyurusunda bulunacak
Yüksek Seçim Kurulu referandum eleştirileri için savcılığa suç duyurusunda bulunma kararı aldı....
3 Mayıs 2017 Çarşamba
Devlet Bahçeli grup toplantısında konuştu
MHP lideri Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu....
2 Mayıs 2017 Salı
Kılıçdaroğlu: Oylar sandıkta değil YSK'da çalınmış
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir dönüp baktık ki oylar sandıkta değil YSK'da çalınmış." dedi....
29 Nisan 2017 Cumartesi
AB'den son dakika referandum açıklaması
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mohgherini yaptığı açıklamada, 16 Nisan'da yapılan Anayasa Değişikliği referandumuyla ilgili olarak 'Sonuçlara saygı duyuyoruz' dedi....
28 Nisan 2017 Cuma
CHP şimdi de BM'ye başvuracak
CHP, mühürsüz oy pusulaları ve zarflarıyla ilgili konuyu BM İnsan Hakları Komitesi’ne taşımaya hazırlanıyor....
28 Nisan 2017 Cuma
Tüm 16 Nisan Halk Oylaması haberleri için tıklayın

16 Nisan Halk Oylaması Videoları

Tüm 16 Nisan Halk Oylaması videoları için tıklayın