Tarihi Hamam Tahrip Oluyor

Bitlis'in Ahlat ilçesi İkikubbe Mahallesi'nde bulunan tarihi hamamın, gerekli tedbirler alınmadığı için her geçen gün tahrip olduğu belirtildi.

Tarihi Hamam Tahrip Oluyor
Ahlat'ı Geliştirme Güzelleştirme ve Tanıtma Derneği (AHGED) Başkanı İsmail Yurttaş, tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılması ne kadar önemliyse korunmasının da bir o kadar önemli olduğunu vurgulayarak, Ahlat'ta kazı yapıldığını fakat yeteri kadar restorasyon çalışması yapılmadığını ifade etti. Kazı sonrası restorasyon yapılmamasından hoşnut olmadıklarını söyleyen Yurttaş, ' Ahlat'ta bulunan STK temsilcileri olarak ilçemizdeki tarihi eserlerin korunmasında 3 aşamanın yapılmasının çok faydalı olacağınıbelirtmiştik. Birincisi mevcut eserlerin korunması, ikincisi yeni kazıların gün ışığına çıkması, üçüncüsü ise çıkarılan eserlerin restorasyon çalışmasının yapılmasıydı. Bunun tarihi eserlerimiz için çok faydalı olacağına inanıyoruz. Yıllardır Ahlat'ta kazı yapıldı fakat restorasyon çalışması yapılmadı. Eğer restorasyon yapılmayacaksa kazı çalışmaları da yapılmasın çünkü çıkan eserler restore edilmediği için yağmur, kar ve benzeri etkenlerden dolayı zarar görüyor. Bu nedenle restorasyon yapılmayacaksa tarihieserlerimizin toprak altında kalması daha faydalıdır. İlçemizde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan eserlerin restorasyonu yapılabilecek sayıda olmalıdır. Öte yandan gün ışığına çıkarılan eserler korunamıyor ve üzücü görüntüler ortaya çıkıyor. 70'li yıllarda tarihi hamamın kazı çalışmalarına başlandı. Fakat bu süre zarfında gün ışığına çıkan tarihi hamamımızda herhangi bir restorasyon yapılmadı. Hamam etrafı her ne kadar branda ile kaplanarak koruma altına alınmış olsa da zamanla brandanın da bir faydasağlamadığını görüyoruz. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'ün Ahlat'ı himaye altına alması bizleri mutlu etti. Bundan dolayı ilçemizdeki tarihi eserlerin daha iyi korunacağına inandık. İlçemize yeni gelen kazı ekibinin de ciddi çalışmaları ümidimizi pekiştirmişti fakat tarihi hamam ve diğer arkeolojik kazıların yapıldığı yerlerde herhangi bir restorasyon çalışmasının olduğunu görmemek de yavaş yavaş umudumuzu tüketiyor ' ifadelerini kullandı.

AHGED Başkanı İsmail Yurttaş, tarihi hamamın temizliğe verdiğimiz önemin 900 yıllık göstergesi olduğunu vurgulayarak, yetkililerin tarihi eserlerimiz için özverili olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA